Źródło mebli z duszą

Drewno to surowiec wszechobecny w otoczeniu każdego człowieka. Jego popularność wynika głównie z dostępności i unikatowości, a także stosunkowej odnawialności jego zasobów. Od momentu ścięcia, do momentu kiedy drewno może być wykorzystywane w budownictwie bądź w produkcji meblowej, czasem musi minąć nawet kilka lat.

Benko

krzesło

Yesterday

krzesło

Avangarde

stół

Jenny

sofa

Fou

stołek

Projekt: Kowalczyk-Gajda studio

Benko

krzesło

Yesterday

krzesło

Avangarde

stół

Jenny

sofa

Fou

stołek

Projekt: Kowalczyk-Gajda studio

korony drzew

korony drzew

Wycinka drzew to pierwszy etap niezbędny do tego, aby drewno trafiło do dalszej obróbki. Wycinka drzew może odbywać się poza okresem lęgowym ptaków w okresie od 16.10 do końca lutego.[1] Drzewa w tym okresie posiadają w swoich tkankach mniejszą zawartość wody, co bezpośrednio przekłada się na szybsze wysychanie drewna.

[1] https://www.gov.pl/web/gdos/wycinka-drzew-lub-krzewow-a-ochrona-gatunkowa

Las w czasie wyrębu

Las w czasie wyrębu

Drewno czekające na transport

Drewno czekające na transport

Po wstępnej ocenie jakościowej ścięte pnie trafiają do tartaku, gdzie w pierwszej kolejności kłodom drewna nadawane są odpowiednie kształty, a proces ten nazywany jest przecieraniem.  Kiedy z kłody powstaje jedna belka lub jeden krawędziak, jest to przetarcie jednodzielne. Natomiast kiedy podczas procesu powstają dwie lub więcej belek bądź krawędziaków, przetarcie nazywamy dwudzielnym lub wielodzielnym.  Rodzaj zastosowanego przetarcia zależy od tego, jaki rodzaj i rozmiar bali chcemy uzyskać oraz od przeznaczenia tarcicy, czyli wstępnie przetworzonego w tartaku drewna.

Tarcicę w zależności od rozmiaru dzielimy na:

  • łaty- grubość od 32mm do 100 mm
  • deseczki – grubość 5 mm do 13 mm
  • deski – grubość 6 mm do 50 mm
  • bale – grubość od 50 mm do 100 mm
  • krawędziaki – grubość od 100 mm do 200 mm
  • belki – grubość powyżej 100 mm

Przecieranie drewna

źróło: Miloni

Przecieranie drewna

źróło: Miloni

Tarcica brzozowa

Sezonowanie tarcicy

Tarcica brzozowa

Sezonowanie tarcicy

Tarcica klasyfikowana jest również ze względu na gatunek drewna np. dębowa, bukowa, świerkowa, oraz ze względu na zastosowanie np. w budownictwie, czy ciesielstwie. W przypadku klasyfikacji jakościowej pod uwagę są brane rodzaje, wymiary i rozmieszczenie wad drewna.  W ten sposób ocenia się tarcicę w pięciostopniowej skali, gdzie klasa I to tarcica zdrowa, pozbawiona wad na bokach i jednej płaszczyźnie, natomiast klasa V to tarcica sina z licznymi sękami.  Największe zastosowanie w branży meblowej znajduje tarcica liściasta.

Ścięte drzewo ma wilgotność na poziomie około 50-70%, natomiast drewno wykorzystywane w meblarstwie powinno mieć wilgotność na poziomie 6-10%. Aby osiągnąć odpowiednią wilgotność surowca należy drewno sezonować, czyli suszyć je w warunkach naturalnych, na świeżym powietrzu. Ważne jest, aby drewno sezonowane było w miejscu osłoniętym od deszczu z zachowaną cyrkulacją powietrza.  Idealnie w tym celu sprawdzą się zadaszone wiaty.

Tarcica w trakcie suszenia

źróło: Miloni

Tarcica w trakcie suszenia

źróło: Miloni

Drewno podczas sezonowania zmienia nie tylko swoją masę, ale także rozmiary: powoli wysycha oraz obkurcza się. Im dłużej drewno jest sezonowane, tym mniej będzie pracowało w przyszłości.  Nie istnieją dokładne wytyczne dotyczące czasu, przez jaki drewno powinno być sezonowane, jednak im dłużej tym lepiej. Dla potrzeb sektora produkcyjnego przyjmuje się, że optymalnym czasem jest 1 rok sezonowania przypadający na każdy centymetr grubości deski. Drewno stosowane w meblarstwie poza sezonowaniem powinno być również suszone w komorach suszarniczych. Sezonowanie obniża wilgotność drewna do 20%, dlatego suszenie staje się procesem niezbędnym. Meble wytworzone z niesezonowanego surowca obkurczałyby się, co prowadziło by do wyginania się mebli bez znaczenia w jaki sposób i gdzie byłby użytkowane.

B-811

krzesło

Fox

stół

Eke

krzesło

Bol

stół

Eke

krzesło

B-811

krzesło

Fox

stół

Eke

krzesło

Bol

stół

Eke

krzesło

Drewno można suszyć za pomocą wysokiej temperatury, proces ten należy jednak nadzorować, gdyż zbyt wysoka temperatura nieodpowiednio dobrana do rodzaju drewna może spowodować jego mikropęknięcia.  Do suszenia drewna można wykorzystać suche, ciepłe powietrze lub obniżone ciśnienie. Przegrzana para lub spaliny w połączeniu promieniowaniem podczerwonym również może służyć do wyciągania wilgotności z surowca. Jak wspominaliśmy wcześniej, proces suszenia powinien być szczególnie nadzorowany, gdyż niesie on ze sobą ryzyko zniekształceń, przebarwień czy wcześniej wspominanych mikropęknięć. Poza nadzorem w celu zminimalizowania powstawania uszkodzeń drewna podczas suszenia można stosować środki chemiczne, które regulują skład drewna.

Alora

krzesło

Avangarde

stół

Avangard

stół

Alora

krzesło

Avanagrde

stół

Avangard

stół

Drewno przed sezonowaniem i późniejszym suszeniem powinno być odpowiednio ułożone. Deski powinny być ułożone na przekładkach, a przekładki równo jedna nad drugą. Wysezonowane i wysuszone deski zostają pozbawione kory oraz zewnętrznej, jasnej części czyli bielu. Następnie są  sortowane zgodnie przeznaczeniem. Długie deski, które nie posiadają wad, są proste i nie mają mikropęknięć, najczęściej wykorzystywane są do produkcji blatów. Deski krótsze znajdują zastosowanie przy produkcji pozostałych elementów stołu takich jak nogi czy oskrzynia.

Drewno po rozcięciu na deski

źródło: Miloni

Drewno po rozcięciu na deski

źródło: Miloni

Po podziale drewna ze względu na przeznaczenie jest ono przycinane na odpowiednie długości. Deski są wyrównywane na bokach tak, żeby były ich krawędzie idealnie proste. Są również blaty, które powstają z grubych około 4 centymetrowych desek sklejonych z sobą po bokach, oraz blaty, które są sklejone z kilku warstw cieńszych desek. Warstwy klejone są za pomocą pras hydraulicznych przy użyciu specjalnych klejów.

Blaty stołów po sklejeniu, poddawane są obróbce. W zależności od preferencji klientów sęki są wypełniane bądź pozostawiane w stanie naturalnym. Stoły są szlifowane, a następnie lakierowane, woskowane lub olejowane.

Cały proces produkcji mebli drewnianych jest bardzo czasochłonny oraz pracochłonny, jednak przekłada się on na efekt. Powstają meble na lata, które dzięki unikalnemu charakterowi drewna mają swój charakter.

Proces sklejania desek

Źróło: Miloni

Proces sklejania desek

Źróło: Miloni

Bao

Stół

Kalisto

Stół

Bao

Stół

Klaisto

Stół

Czytaj również

Dobry Wzór 2022
3 dni temu
Drewniane ikony
3 tygodnie temu
Anna Żebracka
Skąd bierze się drewno?
3 tygodnie temu
Klaudia Chodur
Stół od kuchni
3 tygodnie temu
Monika Filipiak
Pani Jurek
1 miesiąc temu
Anna Żebracka
Źródło mebli z duszą
2 miesiące temu
Monika Filipiak